Tsjerkepaad Tsjerkepaad
                                                                                         Angele 2016

Tijdens het Tsjerkepaad zijn er prachtige portretten van Burundese kinderen en volwassen te zien in de kerk van Scherpenzeel op de zaterdagmiddagen van 6 juli tot en met 14 september.
 Ze zijn getekend door Sanne de Boer, die een enorme passie voor Burundi heeft.
 De kerk is open van 13.30 -17.00 uur

Sanne heeft jarenlang in Burundi gewoond en gewerkt voor hulporganisatie ZOA. Inmiddels is ze terug in Nederland, samen met haar man en drie kinderen, maar haar passie voor Burundi is onverminderd groot.
“Mijn tekeningen lagen in een kast te verstoffen tot de buurvrouw suggereerde om ze een keer te exposeren." Het leek me leuk om op deze manier toch wat aandacht op de ZOA-projecten in Burundi te vestigen. De tekeningen gaan vergezeld van bijpassende informatie”, vertelt Sanne de Boer.

Dagelijkse situaties
Sanne verhuisde in 2014 naar Burundi. Ze ging daar werken als programma-adviseur bij ZOA. “Ik maakte een blog en tekeningen om de lezers een beeld te geven van hoe mijn leven en het leven van de Burundezen eruitzag”. “De meeste tekeningen zijn in kleur en laten dagelijkse situaties zien, bijvoorbeeld op de markt, spelende kinderen of vrouwen die koken.”
 
Mensen staan centraal in de tekeningen van Sanne. Vooral kinderen hebben een speciaal plekje in haar hart. “Voor de drie getekende kinderen – en de andere kinderen uit Karurama en elders in Burundi – vind ik het fijn om met het ZOA-team bij te dragen aan het creëren van kansen. Zo kunnen ze misschien ontsnappen aan de armoede die hun leven beheerst.” Een aantal mensen raakte haar in het bijzonder, zoals Angele, in 2016. “Zij raakte mij, omdat ze zich zo open durfde op te stellen over haar situatie. Ze verviel niet meteen in: ‘We hebben dit of dat nodig’, maar praatte gewoon over hoe haar leven op dat moment was. Dan vraag ik me af: hoe zou ik me gedragen als ik in haar schoenen zou staan?”

Angele vertelt in 2016:
“Mijn man werd vermoord tijdens de burgeroorlog die in 1993 uitbrak. Ik vluchtte met mijn kinderen naar Congo. Later keerden we terug naar Burundi. Mijn situatie was erg problematisch, omdat ik geen plek had om naartoe te gaan, geen land en geen huis. Nu woon ik nog steeds in een hut van tenten en bladeren. Ik werk op het land van de lokale bevolking, zodat ik eten kan kopen en mijn twaalfjarige dochter naar school kan sturen. Tijdens het regenseizoen verdien ik 60 eurocent per dag, maar bij droogte krijg ik maar 40 cent per dag. Zo kan ik mijn gezin niet twee keer per dag voeden. We eten één keer per dag: 's avonds. Alleen als ik op het land werk, eet ik twee keer per dag, omdat ik daar een lunch krijg."

Angele vertelt in 2023:
“Dankzij de steun van ZOA is mijn leven enorm veranderd. In 2018 bouwde ZOA een stevig huis, en ik nam deel aan het PIP-project om meer inkomen te verwerven. Het lukt me nu om twee keer per dag te eten en soms 's ochtends thee of pap te drinken. Inmiddels heb ik ook twee jerrycans, vier borden, vier lepels, drie plastic bekers, vier pannen, twee paar lakens en een mat gekocht. Ik heb ook een ziekteverzekeringskaart. Mijn zoon is nu getrouwd en heeft een huis naast het mijne gebouwd.
Vroeger verbouwde ik alleen op andermans velden, maar sinds ZOA ons leerde over bedrijfsplannen, kreeg ik het idee om bonen te verhandelen. Dankzij de opbrengst hiervan kan ik het schoolgeld van mijn dochter betalen. Ze zit nu op de middelbare school en gaat door met leren totdat ze klaar is met de universiteit. Ik heb ook een veld van een halve hectare gehuurd om maïs en cassave te verbouwen. De zon heeft ons dit seizoen in de steek gelaten, anders zou ik veel oogst hebben. Ondanks dit alles word ik nog steeds geconfronteerd met talrijke uitdagingen, vooral omdat de voedselprijzen met de dag stijgen. Het leven is duurder geworden en het wordt moeilijker om mijn gezin te voeden. Maar dankzij ZOA kunnen kwetsbare mensen, waaronder ik, weer hoop ervaren.”
terug