E - Sterretjes E - Sterretjes
***  E – Sterretjes   ***
(Onze pastor heet Esther, ze schrijft dat vaak als een E met een ster / * )

Jaarthema Ga mee…

Een beetje Bijbellezen uit de kinderbijbel
Als kind ben ik opgegroeid met de kinderbijbels van Anne de Vries, eerst het ‘kleutervertelboek’ en later het oude en nieuwe testament. Voor onze kinderen kozen wij destijds de Kijkbijbel.
Tegenwoordig zijn er  alleen al in het Nederlands bijna 2000 verschillende kinderbijbels – zo leert een snelle zoekopdracht op internet. Hoe kies je er dan één die past bij de belevingswereld van jou, en bij die van je kinderen of kleinkinderen? Ook je eigen ervaring en wat de Bijbel en de verhalen daarin voor je geloof betekenen, hebben invloed op deze keuze.
En natuurlijk is het kiezen van een passende kinderbijbel afhankelijk van de leeftijd van je (klein)kinderen, maar er zijn nog andere vragen die je kunt stellen voor je kinderbijbel kiest.
Is de bijbel bedoeld om voor te lezen, of wil je dat je kind zelf leest. Wil je een uitgebreide bijbel of alleen de kernverhalen?
Met of zonder plaatjes? Ligt het accent op de illustraties of op de tekst?
En hoe zit het met de (theologische) visie achter een bijbel?
Globaal gesproken kun je onderscheid maken in twee manieren:
- de vertelwijze die de oorspronkelijke tekst zo nauwkeurig mogelijk wil overbrengen
- de bedoeling van een verhaal zo dicht mogelijk bij het kind brengen. Hierin wordt vaak ook uitleg en interpretatie meegegeven.
Je kunt b.v. het Paasverhaal lezen. Hoe wordt het verteld? Staat Jezus alleen maar op in de dromen en gedachten van de leerlingen? Of is er sprake van een werkelijke ontmoeting met de levende Heer (ook al is Hij anders dan anders)? Wordt het geheim van de opstanding respectvol en eerbiedig of ‘plat realistisch’ verteld? Kies daarin ook waar je jezelf het beste bij voelt, want je kunt niet iets overdragen of vertellen waar je zelf niet achter kunt staan.

De Bijbel is geen kinderboek. Ook voor volwassenen is de Bijbel soms moeilijk te begrijpen. Toch vinden veel mensen de Bijbel wel een heel boeiend boek. Want bijbelse verhalen laten zien hoe God met mensen omgaat en hoe mensen omgaan met God. Ze helpen om God te leren kennen. En daarin kunnen we kinderen laten delen. Dat kan met een kinderbijbel, en dat kan ook met sleutel- of spiegelverhalen. In zo’n verhaal wordt een onderdeel van een bijbelverhaal of een bijbels thema verteld. Het verhaal bij het jaarthema is vaak zo’n sleutelverhaal.
Ook zijn er prachtige prentenboeken, waarin bijvoorbeeld begrippen als liefde, verdriet, vertrouwen of delen worden verbeeld.
Net als bij het kiezen van een Bijbel voor jezelf, is het ook bij een kinderbijbel van belang om te kijken naar wat je aanspreekt, wat je prettig vindt lezen (let daarbij ook op lettergrootte) en wat je vindt van de eventuele illustraties. 

Pastoraat
Wat is pastoraat?
Vaak wordt pastoraat vertaald met ‘omzien naar elkaar’. Je loopt niet aan elkaar voorbij, maar ziet de ander. Met aandacht voor wie hij of zij is. In de Bijbel kunnen we lezen over verschillende ontmoetingen van Jezus met mensen waaruit blijkt dat Hij de ander ziet én met ontferming bewogen is. Dat zou je kunnen omschrijven als zien met de ogen van je hart. Omzien naar elkaar is iets wat je vaak al vanzelfsprekend doet, als je je hart laat spreken en leeft met open ogen. Als je zo elkaar kunt ontmoeten kan de ander in jou – en jij in de ander – iets van God ervaren.
Graag kom ik met jou of u in gesprek over wat je bezighoudt. Neem gerust contact op.

Ga je mee naar de kerk?
We leven in de vijftig dagen tussen Pasen en Pinksteren. Dit jaar is er geen dienst met Hemelvaart, maar wel de zondag erna, 12 mei. Dan hoop ik uw voorganger te zijn.
Op 19 mei vieren we het Pinksterfeest, de kleur van deze zondag is rood. Laat u het zien in uw kleding? Voorganger is dan Sietze de Jong.
Op 26 mei verwachten we een volle kerk, waarschijnlijk komen er zo’n vijftig jongeren uit Urk deze dienst met ons meevieren. Wat een Feest zal dat worden! Deze zondag heet zondag Trititatis – waarin het gaat over de samenhang en compleetheid tussen Vader, Zoon en Geest.
Zondag 2 juni hoop ik weer bij u voor te gaan. Deze zondag wordt de eerste na Trinitatis genoemd.
Op de tweede zondag na Trinitatis, 9 juni, is ds. Kramer uw voorganger, en de derde zondag na Trinitatis wordt ingevuld door ds. Westermann.
Daarna gaan we de zomerperiode in, en is 23 juni dus de eerste van de zomer. Voorganger is dan ds. Salakay.

Ga je mee naar de Open Lucht Dienst?
Het duurt nog een poosje, maar op zondag 14 juli, de vierde van de zomer, hopen we met elkaar de Open Lucht Dienst te vieren, net als andere jaren op camping de Landerij in Scherpenzeel.
Vindt u het leuk om mee te denken in de voorbereiding? Laat het me dan weten.


Bereikbaarheid en contact
Mijn vaste werkdagen zijn maandag, dinsdag en vrijdag. Eén dag hiervan is bestemd voor Oldemarkt, de andere twee dagen voor Scherpenzeel – Munnekeburen. Over het algemeen ben ik alle dagen wel telefonisch of via whatsapp bereikbaar, en mocht ik de telefoon niet op kunnen nemen, dan kunt u gerust een bericht inspreken (ik bel alleen terug wanneer er een bericht is ingesproken), of het op een later moment opnieuw proberen.
 
Met vriendelijke groet,
Esther Pierik, pastor-kerkelijk werker


 
 
terug