E - Sterretjes E - Sterretjes
***  E – Sterretjes   ***
(Onze pastor heet Esther, ze schrijft dat vaak als een E met een ster / * )

Meditatie ‘Mensen van de Weg’

‘Het begin van het evangelie van Jezus Christus, Zoon van God’
Dit zijn de eerste woorden uit het Evangelie volgens Marcus, het Evangelie waaruit dit (kerkelijk) jaar veel wordt gelezen.
Het Evangelie volgens Marcus is geschreven voor mensen die geen deel uitmaakten van de Joodse cultuur waarin Jezus leefde en werkte, maar voor de zogenaamde heidenchristenen. Het is bedoeld voor mensen die bereid zijn op weg te gaan en Jezus te volgen. Een weg van navolging. Een weg, gefundeerd in hoop, licht en vertrouwen.
De eerste volgelingen van Jezus werden wel ‘mensen van de weg’ genoemd, want ze vertrouwden op Jezus Christus als de weg tot God, open voor alle mensen.
Nu staan er in de Bijbel wel meer verhalen over mensen die op weg gaan, misschien wel een van de bekendste is het verhaal van Abraham. ‘Door zijn geloof ging Abraham, toen hij geroepen werd, gehoorzaam op weg naar een plaats die hij in bezit zou krijgen, en hij ging op weg zonder te weten waarheen.’ (Hebr 11,6). Abrahams geloof heeft in ieder geval alles te maken met op weg gaan en op weg zijn en op weg blijven. Een Engelse uitdrukking zegt: ‘We make the road by walking’.
Geloven is op weg gaan. Een innerlijke of geestelijke reis, waarvan je niet weet hoe die zal verlopen. Maar ongetwijfeld komen er hindernissen op je pad. Soms hoge bergen, diepe afgronden, dan weer groene weiden, een kabbelend beekje. Geloven is op weg gaan, en die weg kan soms moeilijk zijn. Maar je mag die weg gaan, in het geloof en vertrouwen dat je niet alleen gaat, maar dat er Iemand met een hoofdletter is, die voor of achter, naast of boven jou met je meegaat. Geloven is op weg gaan, en onderweg tot zegen zijn voor anderen.

Esther Pierik


Jaarthema; Ga je mee?
Een beetje zingen…

‘Zingen is twee keer bidden’ wordt wel eens gezegd. En deze uitspraak wordt toegeschreven aan de kerkvader Augustinus.
Al ruim 10 jaar geleden is er een nieuw liedboek verschenen, met als ondertitel ‘Zingen en bidden in huis en kerk’.
Achterin de kerk liggen een aantal exemplaren, en veel mensen hebben er ook thuis wel eentje liggen. Er staan meer dan 1000 verschillende liederen in. En ook een aantal gedichten, gebeden en overige teksten.
Naast het Liedboek zijn er ook nog veel andere liedbundels, waaruit we kunnen putten. Sommigen al wat ouder, anderen worden nog jaarlijks aangevuld. Wellicht kunnen we een keer een kerkdienst houden waarin we liederen zingen uit andere liedbundels, zoals bijvoorbeeld die van Johannes de Heer. Zelf heb ik die liederen geleerd in de jaren dat ik in de ouderenzorg werkzaam was. Regelmatig ging ik, samen met een aantal vrijwilligers, liederen zingen op de verpleegafdeling. Wat was het dan ontroerend om te zien hoe mensen die leden aan dementie, weer opleefden en zachtjes meezongen met de liederen. De lichtjes in hun ogen gingen branden, het maakte mijn dag weer goed.
In de tijd dat ik op de lagere school zat, moesten we elke maandagmorgen een ‘versje’ opzeggen. Een Psalm of Gezang uit het liedboek. Het was het enige vak waarvoor ik (meestal) een 10 op mijn rapport had.
In de kerkdiensten zingen we (meestal) uit het Liedboek, en soms luisteren we via de schermen naar een ander lied, of naar een lied wat minder bekend is.

Pastoraat
Bij het woord ‘pastoraat’ wordt vaak gedacht aan de geestelijke zorg die predikanten en pastors bieden. Vanuit hun beroep en roeping staan zij gemeenteleden en andere bij in hun levens- en geloofsvragen. Zeker in crisissituaties is die pastorale zorg van groot belang.
Er zijn ook andere, meer alledaagse vormen van pastoraat, zoals het omzien naar elkaar in de gemeente. Het onderlinge meeleven in lief en leed, een kaartje of bezoekje als iemand ziek of eenzaam is, het bieden van een luisterend oor of een helpende hand. Van dit meeleven met elkaar gaat veel steun en troost uit. Het laat zien dat we in de geloofsgemeenschap nauw met elkaar verbonden zijn en om elkaar geven.
‘Er zijn’, tijd en ruimte maken voor de ander. In deze huidige tijd is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Met elkaar in vertrouwen spreken over belangrijke levensthema’s die ertoe doen, zoals verdriet, trouw, liefde, geloof en dood.
In mijn werk als pastor in uw gemeente heb ik hier tijd en ruimte voor. Bel, mail of app mij gerust wanneer u een keer in gesprek wilt.

Ga je mee naar de kerk?
De grote feesten zijn gevierd, en we zijn in de ‘groene’ periode beland. Dat betekent dat tot aan de Eeuwigheidszondag de kleur van het antependium op de preekstoel en de liturgische tafel groen is. Groen is de kleur van de natuur in de zomer, van de hoop op de komende grote zomer, ook de kleur van Gods barmhartigheid.
Op het Oecumenisch Leesrooster, dat veel kerken gebruiken, staan deze weken de lezingen uit het Evangelie volgens Marcus, uit de hoofdstukken 4 tot en met 7 centraal.

Ga je mee naar de Open Lucht Dienst?
Zondag 14 juli hopen we onze jaarlijkse Openluchtdienst te houden op de camping. Het thema dit jaar is ‘Kom in beweging!’ We hopen op mooi, zonnig, en droog weer, zodat we lekker buiten kunnen zingen, lezen, bidden, luisteren – en elkaar ontmoeten. Mogelijk werkt er ook een groep muzikanten mee, maar dat is op dit moment nog niet zeker.
De Openluchtdienst begint om 10.00 uur, en na afloop is er koffie, thee en limonade.
Mocht het regenen, dan zal de dienst in de kerk gehouden worden…

Vooruitblik Opstartzondag
Zondag 15 september hopen we onze jaarlijkse opstartzondag weer met elkaar te vieren. Het nieuwe jaarthema is ‘Als nieuw! Leven in het licht van Gods Koninkrijk’. Het daagt uit om verantwoordelijkheid te nemen voor de medemens en voor de schepping. Zin om mee te denken bij de dienst of met de andere activiteiten? Laat het me weten!

Verhaal bij het jaarthema
Waar is God te vinden?
Op een dag ging een leerling naar zijn meester. Hij had een zak met geldstukken bij zich en zei: ‘Rabbi, dit is heel mijn bezit. Ik geef het u allemaal als u mij kunt zeggen waar ik op de wereld God kan vinden.’
De rabbi dacht diep na, en ging toen weg. Even later kwam hij terug, met twee grote zakken met geldstukken. Hij zei: ‘Dit is alles wat ik bezit. Het is allemaal voor jou, als je mij kunt zeggen waar op de wereld God niet te vinden is!’
Naar een chassidisch verhaal uit ‘Een parel voor elke dag’



 
 
 
Pastor Esther Pierik

Foto gemaakt door Reyer Boxem juni 2022
Pastor Esther Pierik
Even voorstellen

Mijn naam is Esther Pierik en ik ben sinds mei 2016 voor 40% werkzaam als pastor / kerkelijk werker voor de Protestantse gemeente Scherpenzeel - Munnekeburen e.o. 
Ik ben getrouwd met Henk de Vente en we wonen in Steenwijk. 
In 2004 heb ik de HBO opleiding Theologie afgerond en sindsdien ben ik werkzaam geweest als kerkelijk werker in verschillende (PKN) gemeentes en ruim elf jaar als geestelijk verzorger in de ouderenzorg.
In 2019 heb ik de opleiding Geestelijke Begeleiding afgerond aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen, en de PThU. Mijn eindscriptie ben ik in het kader van Permanente Educatie aan het herschrijven en hoop ik in 2024 uit te kunnen geven. De verwachte titel wordt 'Opstaan in Levenskracht' en beschrijft een manier waarop je kunt omgaan met verliezen in je leven. 

Ik geniet enorm van mijn werk als pastor, de mooie ontmoetingen van hart tot hart, de gesprekken, het leiden van gespreksgroepen, het voorbereiden van en voorgaan in kerkdiensten, en nog veel meer; het zijn allemaal taken die ik met veel plezier uitoefen. Ook stervensbegeleiding, rouwverwerking en het voorgaan in afscheidsdiensten behoren tot mijn taken, en ik ben dankbaar dat ik dat ook mag doen. 
Geloven met je hart, hoofd en handen, dat is voor mij waardevol. Uitgangspunt in mijn leven is de onvoorwaardelijke liefde van Jezus Christus voor alle mensen, en dit zichtbaar maken in mijn handelen en spreken. Daarbij ervaar ik mijn geloof als het fundament van mijn leven.

Via deze tekst heeft u mij een beetje beter leren kennen, ik hoop ook u te leren kennen en samen een stukje op te lopen van de levensweg die wij als mensen gaan.